Presentatie voor de Koninklijke Metaalunie
Wij waren op 11-02-2020 uitgenodigd door de Koninklijke Metaal Unie om op hun leden dag te presenteren over de mogelijkheden van ons Easy bus – ESB platform. De leden kunnen profiteren van mogelijkheden om laagdrempelig koppelingen te leggen tussen hun eigen systemen, leveranciers en klanten.
ERP, MES of ESB?
Kiezen voor een “ERP of MES” is wat steeds meer bedrijven zich afvragen zodra het bedrijf groeit. Steeds meer bedrijven uit de maakindustrie investeren in het automatiseren van alle bedrijfsprocessen. Hierdoor worden machines gekoppeld, uitgelezen en aan één of meerdere systemen . Daarnaast wordt er met leveranciers, klanten, boekhouding en andere systemen gecommuniceerd. Met deze toegevoegde informatie, hebben de bedrijven beter in kaart wat er daadwerkelijk in de fabriek afspeelt. Daarnaast kunnen de processen beter worden beoordeeld en geoptimaliseerd.
Waarom een ERP of MES?
De veelvoorkomende vraag is: waarom een ERP of MES systeem. Vaak wordt de toegevoegde waarde van een dergelijk systeem niet door alle medewerkers gezien. Veel medewerkers zijn vertrouwd met de huidige werkwijze en vinden hierdoor eventuele veranderingen overbodig. Toch is er vaak een manager die dan erg zijn best moet doen om aan zijn/haar collega’s uit te leggen, waarom een ERP, MES of beide systemen cruciaal zijn.
Spreekt iedereen de zelfde taal?
Vaak spreken verschillende afdelingen binnen een bedrijf ook langs elkaar heen. Dat is vaak het moment dat er nagedacht moet worden over een passend systeem of systemen die de systemen oplossen.
Hieronder een paar voorbeelden:
- De productie begrijpt niet altijd waarom er zoveel digitaal ingevoerd moet worden, met papier werk is het toch prima?
- De IT afdeling kan zich afvragen wat er nou zo moeilijk is: Nieuwe klant opdracht, uitvoeren en afronden. Als de systemen werken, dan kunnen we toch huidige handelingen blijven toepassen.
- Kantoorpersoneel bekijkt de voorraad en neemt aan dat het allemaal klopt en daardoor geen problemen zijn tijdens productie. Terwijl er misschien extra materiaal door productie is verbruikt en een keer vergeten is te melden aan het kantoor.
- Manager die het lastig vindt om een duidelijk overzicht te kunnen maken. Te veel verschillende systemen, te veel papier werk en dat ook nog eens op verschillende plekken.
- Met meer: productie, administratie, meer handelingen en steeds minder overzicht, wordt gestructureerd werken vaak minder haalbaar
ERP en MES oplossing
Zodra er voor een ERP systeem wordt gekozen, heeft de ERP-leverancier veel aanvullende modules te koop om extra functionaliteit te kunnen benutten. Dit is soms het juiste antwoord en brengt vaak een hoop structuur aan binnen een bedrijf. Maar lang niet altijd, sluiten alle functionaliteiten van zo’n module aan bij uw situatie en wensen.
Vaak wordt er naast een ERP ook nog een MES systeem aan toegevoegd. Hierdoor heeft een bedrijf alle benodigde informatie en ieder proces in kaart. Althans, dat is wat je ervan mag verwachten. Aangezien een ERP of MES systeem al snel rond de €50.000 – €100.000 kost! Zonder nog maar over de benodigde jaarlijkse licenties en/of maatwerk te spreken.
Problemen ERP en MES systemen
Helaas stuit een bedrijf vaak op problemen zodra er een koppeling tussen bestaande systemen en ERP of MES moet worden gemaakt. De leveranciers van een ERP of MES systeem willen uiteraard graag de koppeling maken. Maar in de praktijk blijkt dat de aan te leveren data alleen in een vooraf bepaald format kan worden aangeleverd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat een ERP/MES systeem alleen maar bepaalde koppelingen van bepaalde systemen ondersteund.
Hierdoor bestaat de kans dat uw huidige vertrouwde systeem misschien overbodig wordt, u een nieuw systeem moet gaan gebruiken en/of een kostbare maatwerk oplossing hiervoor laten maken. Maatwerk is vaak een extra, onvoorziene hoge kostenpost. Daarnaast is het door maatwerk, vaak niet mogelijk om ooit eenvoudig over te stappen naar een andere leverancier. Uw organisatie wordt hierdoor vaak volledig afhankelijk van uw leverancier en kunt u tegen een vendor-lock-in aanlopen.
Mocht u buiten het ERP/MES systeem andere functionaliteiten willen gebruiken of uw data ergens anders voor willen gebruiken, dan kunt u ook hier weer op vastlopen. De praktijk leert dat maatwerk na grote updates van een pakket, het vaak laat afweten. Het bedrijf ligt “stil” en kost veel tijd om op te lossen. Echter bieden wij met een Enterprise Service Bus (ESB), de mogelijkheid om dit zonder maatwerk te realiseren.
Obstakels ERP en MES
Niet iedere obstakel kan op voorhand worden ondervangen. Daarmee willen wij zeggen, dat er altijd obstakels zullen blijven bij iedere stap die u neemt. Maar er zijn toch zeker mogelijkheden er om een hoop te voorkomen of snel weg te nemen. Want wat als u geen tijd of middelen heeft om een duur ERP of MES systeem aan te schaffen? Maar toch veel van uw bedrijfsprocessen wilt automatiseren zonder direct in de problemen te komen. Maar het kan ook zijn dat u uw huidige koppelingen meer wil optimaliseren, nog slimmer en efficiënter wil maken. Dan vertellen wij u graag over de mogelijkheden om al uw data, veilig, betaalbaar en gestructureerd via onze Enterprise Service bus genaamd Easy bus te laten verlopen.
Alles koppelen?
Dat is geheel afhankelijk van uw bedrijfsprocessen. Als u een ERP, MES of vergelijkbaar systeem heeft, dan hoeft hier in principe niets aan te veranderen. Wel kunt u doormiddel van een ESB meer met uw data. Hieronder zullen wij u eerst kort toelichten.
Compleet met een ESB
Vrijwel ieder systeem is te koppelen met een ESB. Hierbij slechts een paar voorbeelden:
- Office365, Sharepoint, Excel etc.
- MES, ERP, PLM, CAD en Power-BI systemen
- Leverancier systemen
- Beeldschermen, tablets en computers t.b.v. papierloos werken
- Robotsystemen en CNC-machines
- Voorinstel apparatuur en gereedschapsbeheer systemen
- Boekhoudpakketten
- CRM pakketten
- E-facturatie
- Cloud diensten
- Huidige interne en externe systemen
Door al uw huidige systemen aan een ESB te koppelen, kunt u alle datagegevens tussen de gewenste systemen ophalen, bewerken, vertalen en versturen.
Nieuwsgierig naar wat Easy bus voor u kan betekenen? Download dan gratis de onderstaande whitepapers!
Whitepaper – De evolutie van systeemintegratie
Whitepaper – AVG en Easy bus
Of neem vrijblijvend contact op via
Telefoon: 030-6662 517
E-mail: info@iTrajectum.nl