Enterprise Service Bus – ESB

Wat is een Enterprise Service Bus (ESB)?

Elke organisatie is uniek en werkt met verschillende systemen die elk een eigen taal spreken. Om zo efficiënt mogelijk te werken, willen we deze systemen met elkaar verbinden. En dat is precies wat een Enterprise Service Bus doet: datastromen uit verschillende systemen ontvangen, transformeren en op de juiste plek afleveren. Een ESB-platform is gebaseerd op Enterprise Architecture. Simpel gezegd: Een ESB werkt als een stekkerdoos waar u alle systemen op aansluit, zowel interne als externe systemen. De communicatie verloopt veilig via één centrale infrastructuur, waarmee het IT-landschap weer structuur en overzicht krijgt. Een ESB zorgt dan ook voor een flinke efficiëntieslag.

U bepaalt zelf welke informatie van systeem naar systeem reist, onderweg wordt verrijkt, of aan meerdere systemen wordt doorgegeven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Gegevens van een nieuwe klant, die bijvoorbeeld is aangemaakt in het CRM, worden direct doorgestuurd naar andere systemen, zoals een webshop CMS. Dit gebeurt allemaal veilig en soepel op de achtergrond. Nieuwe systemen – ook van externe partijen, zoals leveranciers – koppel je eenvoudig in de ontwikkelomgeving van een ESB. Ook als er iets wijzigt in een van de gekoppelde systemen, pas je dit zonder moeite aan. Een stuk flexibeler dan ouderwetse (dure) point-to-point verbindingen, waarbij systemen afzonderlijk aan elkaar worden gekoppeld. Point-to-point verbindingen zijn namelijk unieke koppelingen die allemaal anders werken. Zonder uniformiteit en één centrale beheeromgeving – zoals wel het geval is bij een ESB – is het veel lastiger om fouten op te sporen in al die verschillende koppelingen.

Data kan zomaar verloren gaan en wanneer meerdere systemen op deze manier met elkaar verbonden zijn, weet niemand meer wat de onderlinge afhankelijkheden zijn. Kortom, op het gebied van overzicht, structuur en kostenbeheersing is een ESB een betere, veiligere oplossing.
Voor een complete, heldere uitleg van het ESB-integratieplatform, download hier onze whitepaper ‘Systeemintegratie en de Enterprise Service Busarchitectuur’. Overtuigd van de voordelen voor uw bedrijf of organisatie? iTrajectum heeft een eigen ESB-platform ontwikkeld, genaamd Easy bus. Dit integratieplatform biedt alle voordelen van een ESB en is geschikt voor zowel publieke als private organisaties en (MKB) bedrijven.

Voordelen van een ESB

– Flinke tijd- en dus ook kostenbesparing: niet langer met de hand gegevens overzetten van systeem A naar B of dure maatwerk koppelingen om dit te dit realiseren;
– Verbetering kwaliteit IT-landschap: met een ESB geeft u precies aan welke gegevens overgezet worden. Daarna verlopen de datastromen automatisch. Kans op fouten neemt hierdoor aanzienlijk af;
– Gegevensopslag op één plek: invoer van gegevens hoeft slechts in één van de gekoppelde systemen en de Enterprise Service Bus transformeert en transporteert deze gegevens naar andere systemen;
– Gegevens uit systeem A verrijken met gegevens uit systeem B en doorsturen naar systeem C: Een ESB combineert gegevens uit verschillende systemen wat leidt tot een flinke efficiëntieslag;
– Monitoring: overzichtelijke beheeromgeving waar u alle datastromen monitort en fouten eenvoudig opspoort en oplost. Ontvang automatisch een melding wanneer data niet goed wordt verwerkt door een van de gekoppelde systemen;
– Standaardisatie van informatie;
– Beveiliging: alle datastromen worden versleuteld verzonden met een ESB;
Overzichtelijke Governance: geautomatiseerd rechten overzetten tussen gekoppelde systemen.

Wat kost een ESB

Met zoveel mogelijkheden en voordelen zal een ESB wel prijzig zijn? Niets is minder waar. iTrajectum biedt met Easy bus een betaalbare, complete integratieoplossing, die meegroeit met uw bedrijf. Geschikt voor alle organisaties en bedrijven, van overheidsinstanties tot MKB. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden of vraag direct een vrijblijvend gesprek.

Tools

esb monitor

De monitor tool onderscheidt: technische-, functionele-, proces- en configuratiefouten. En stuurt meldingen naar de juiste beheerder.

De configuratie designer vergemakkelijkt het bouwen. De tool geeft tips over welke endpoints gebruikt moeten worden en wat daar de meest geschikte volgorde voor is.

mapping

Door de geïntegreerde Visual Studio ontwikkelomgeving maakt u snel en eenvoudig nieuwe endpoints en mappings.

Lees meer in de whitepaper – Systeemintegratie

De integratie evolutie van het begin tot aan de Enterprise Service Bus (ESB)

“Met het Easy bus platform hebben wij succesvol het inkoopproces geautomatiseerd. Bestellingen gaan nu zonder handwerk naar onze leveranciers. Parallel daaraan worden bestellingen direct verwerkt in het financiële systeem.

Hadden we dit maar eerder ontdekt. “

Nieuwsgierig naar wat Easy bus voor u kan betekenen?

Neem gerust vrijblijvend contact op via: 085-8770566 info@iTrajectum.nl.