Een succesvolle integratieoplossing is het resultaat van een complex proces dat zorgvuldige planning, samenwerking en technische expertise vereist. En, wat vaak wordt vergeten: een integratieoplossing moet vooral goed zijn voor je mensen. 

Systeemintegratie is namelijk pas een succes als ook je medewerkers er de vruchten van plukken. Daarom laten we het technische aspect van systeemintegratie in dit blog achterwege en richten we ons op de motor van je bedrijf. 

Hier volgen 6 tips om je personeel zo goed mogelijk voor te bereiden en te laten wennen aan het nieuwe geïntegreerde IT-landschap.

1. Neem je medewerkers (gebruikers) mee in het traject

Neem direct je medewerkers mee in het integratietraject; die gaan de nieuwe IT-omgeving uiteindelijk gebruiken. Daarnaast weten gebruikers op de vloer vaak heel goed waar de knelpunten zitten in de huidige situatie. Deze kennis is waardevol tijdens het integratietraject. 

2. Training en ondersteuning

Zorg ervoor dat je medewerkers voldoende training en ondersteuning krijgen om de nieuwe geïntegreerde omgeving effectief te kunnen gebruiken. Over het algemeen verzorgt een goede integratiespecialist dit soort trainingen of opleidingen. Geef het geheugen van je personeel ook regelmatig een opfrisbeurt in de vorm van herhaling of een opfriscursus.

3. Interactieve en praktische aanpak

Een interactieve en praktijkgerichte aanpak werkt het beste. Laat je medewerkers zo veel mogelijk oefenen met het nieuwe systeem door hands-on taken uit te voeren. Dit versterkt het begrip en zelfvertrouwen van je medewerkers.

4. Geleidelijke implementatie integratieoplossing

Waar mogelijk, voer de overgang naar de nieuwe geïntegreerde omgeving geleidelijk door. Ook hierin zal een integratiespecialist helpen en de beste route uitstippelen. Een geleidelijke implementatie geeft je medewerkers de kans om te wennen aan de veranderingen. Hiermee vergroot je de kans dat medewerkers zich sneller comfortabel voelen met de nieuwe tools.

5. Feedback en vragen

Moedig je mensen aan om vragen te stellen en feedback te geven tijdens en na de training. Dit helpt bij het aanpakken van onduidelijkheden en het verbeteren van de integratietraining.

6. Erkenning en beloning

Erken de inspanningen van je medewerkers die de training succesvol afronden en het nieuwe systeem beheersen. Bijvoorbeeld met een certificaat of kleine incentives.