Alle systemen in de Cloud, is dat goed of fout? 

Al jaren is het mogelijk om al uw bestanden en systemen in de Cloud te plaatsen. Dit is heel inmiddels heel gebruikelijk, want het heeft veel voordelen. Maar we vergeten vaak toch goed te kijken of er ook nog nadelen aan zitten. Het kan in sommige gevallen ook risico’s met zich meebrengen voor uw organisatie. Want is dit wel zo veilig en kostenbesparend? Wij nemen u graag mee met wat de voordelen en nadelen zijn.  
Ontdek meer over de Cloud in dit artikel en stel u zelf de vraag: Head in the Cloud? Feet on the ground!  

Cloud

De voordelen van uw bestanden naar de Cloud 

Flexibel bij verandering 

Een it-landschap in de Cloud is erg flexibel zodra u graag in een bepaalde periode meer of juist minder capaciteit nodig heeft. U kunt hierbij denken aan piekmomenten binnen uw bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een periode rond de kerst met ontzettend veel bestellingen, bepaalde aanvragen of andere binnenkomende data. Met één telefoontje aan de Cloud leverancier of geautomatiseerd in een portaal is het opschalen vaak al te realiseren. Om deze manier kunnen uw applicaties meer en vaak ook sneller data verwerken. Wanneer u deze extra capaciteit niet meer nodig heeft, kunt u weer ‘gas terug nemen’. U hoeft dus niet het hele jaar extra capaciteit te hebben staan en bespaart vaak op die manier. Ook is het voor veel organisaties prettig dat ze geen eigen hardware en infrastructuur hoeven te hebben, maar wel snel en adequaat wijzigingen kunnen doorvoeren wanneer dat nodig is. Iets wat met de klassieke hosting- en beheerpartijen vaak toch meer tijd kost dan wenselijk is. 

Overal aan het werk 

Met internet kunt u direct al uw systemen benaderen in de Cloud, op ieder moment en waar u maar wilt. Zo kunt u in de bus, trein of zelf als u opgehaald bent door uw Uber taxi aan de slag in bijvoorbeeld het u ongetwijfelde bekende Office365, Salesforce of ander Cloud-pakket. En dit is nog maar een kleine greep aan de vele mogelijkheden die beschikbaar zijn. Ook op het gebied van systeemintegratie biedt de Cloud veel mogelijkheden; goede infrastructuur, goede beveiliging, altijd bereikbaar. Door een volledige integratie met de Cloud kunt u zo efficiënt mogelijk uw tijd te benutten. 

Minder ICT personeel 

Uw Cloud systeem wordt gecontroleerd door specialisten van de door u gekozen Cloud leverancier. Specialisten op allerlei vakgebieden die vaak voor individuele organisaties onvindbaar en/of onbetaalbaar zijn. Cloud providers als Microsoft, Dell, Oracle, Amazon en Google hebben deze specialisten al in dienst en houden alles voor u nauwlettend in de gaten. Hierdoor kunnen de mensen van uw eigen organisatie zich volledig toeleggen op de eigen dienstverlening en specialismen.  

Kostenbesparend 

Met al uw systemen en data in de Cloud, is het aanschaffen van servers verleden tijd geworden. Dit staat in de Cloud en wordt voor het merendeel door de provider onderhouden, u hoeft daar zelf zelden veel aan te doen. Ook betaalt u slechts voor wat u daadwerkelijk nodig heeft.  Cloud leveranciers bieden op grote schaal capaciteit aan. Hierdoor zijn de kosten vaak erg aantrekkelijk. De leveranciers rekenen meestal een vast bedrag per maand voor iedere medewerker, per hoeveelheid gebruikte opslag, hoeveelheid verzonden data en/of per tijd dat servers actief waren. Zo heeft u grip op uw maandelijkse kosten, het inrichten van de IT-infrastructuur en bijbehorende licenties niet nodig. Toch laten wij bij de nadelen wat belangrijke punten zien, dat u zeker vooraf duidelijk in kaart moet hebben. 

Veiligheid en continuïteit 

Voor iedere organisatie is het maken van back-ups van groot belang. De schade is niet te overzien wanneer dagen, weken of soms nog langere perioden aan werk verloren gaat door een kapotte server, brand of andere calamiteit. Toch is het maken van goede back-ups voor veel organisaties nog een ondergeschoven kindje. Niet omdat men het onbelangrijk vindt, niet omdat het geen aandacht krijgt, maar vaak door puur praktische redenen. Heeft uw organisatie veel data en systemen, dan kost het misschien wel te veel tijd om iedere nacht een volledige back-up te maken. Het kost veel tijd om te controleren of de back-ups ook wel compleet zijn. En om goed tegen brand beveiligd te zijn, is het verstandig om back-ups niet op 1 locatie te bewaren. Maar we kunnen bijvoorbeeld tapes met privacy gevoelige data, ook niet zomaar het weekend mee naar huis nemen voor het geval dat.  Door een back-up te maken naar de Cloud voorkomt u veel ellende, het gaat makkelijk, is veilig en betaalbaar. Dankzij een back-up in de Cloud is het mogelijk om naar verschillende locaties (in de wereld) uw data veilig te stellen.  

Cloud

Nadelen van de Cloud  

Integratie 

De Cloud klinkt veel belovend en bijna zaligmakend. Maar zoals we inmiddels in de IT wel geleerd hebben, is er geen heilige graal. Ook de Cloud heeft aspecten die we niet altijd (willen) zien, maar wel degelijk invloed hebben op uw organisatie op korte en zeker ook de lange termijn. 

Kostenbesparend 

Eerder bij de voordelen hebben wij benoemd dat de Cloud zeker kostenbesparend is. Dat geldt wanneer het gaat over de kantoor-applicaties en werkplekken. En zeker wanneer het gaat om veel werkplekken. Maar de realiteit gebiedt nu eenmaal dat nagenoeg iedere organisatie ook te maken heeft met bestaande systemen. Systemen die nauw verbonden zijn met de gehele organisatie, die gevoelige informatie bevatten of waarvan het om een andere reden niet aantrekkelijk is om in de Cloud te plaatsen. Bestaande kostbare, maar wel reeds betaalde licenties bijvoorbeeld. Een volledige infrastructuur inrichten in de Cloud en echt alles hier plaatsen, is toch vaak wat prijziger. De meeste grote organisaties waaronder ook overheid instanties, weten vaak niet of ze 1 terabyte of juist meer aan dataverkeer verbruiken. Net als de vraag of zij 1000 documenten opslaan of misschien maar 100. Maar ook of er 10 mails worden verstuurd of 1000 of 10k+ is vaak onduidelijk. Laat staan het integratie-verkeer tussen systemen onderling. Hierdoor is vooraf bepalen van het aantal data verkeer onduidelijk en kunnen de kosten onverwachts hoger uit pakken. De Cloud is ook zeer voordelig zolang we gebruik maken van de standaard mogelijkheden. Wanneer we, bijvoorbeeld in combinatie met bestaande systemen, meer maatwerk nodig hebben, groeien de kosten sterk. 

Mag dat? 

Het is erg belangrijk voor organisaties om de controle te behouden. Dit kan heel goed met de hierboven genoemde voordelen. Maar is het altijd en bij iedere leverancier mogelijk om alle gegevens naar de Cloud te verplaatsen? Nee dat is niet altijd een optie! Soms niet in verband met techniek of licenties zoals we al eerder zagen, maar meer dan eens ook omwille van regelgeving; leveranciers die Clouddiensten aanbieden hebben dit niet altijd binnen Nederland beschikbaar, of anders binnen de EU, maar draaien (deels) op een server in een andere geografische regio.

Denk hierbij aan providers die, tenzij u daar speciale overeenkomsten over heeft gesloten, bijvoorbeeld altijd back-ups maken van ‘uw’ servers naar de VS. En zelfs dicht bij huis; de situatie voor de UK na de Brexit is nog altijd onduidelijk. Uw systemen en data zal in zulke gevallen ook onder buitenlandse regelgeving vallen en mogelijk toegankelijk moeten zijn voor buitenlandse overheidsdiensten. Daarmee zijn zij natuurlijk weer in strijdt met de Europese wetgeving. (GDPR/AVG). 

Maatwerk integratie 

De Cloud biedt fantastische mogelijkheden, zeker als het standaard voorzieningen betreft. Maar wanneer we de systemen die we niet naar de Cloud kunnen of willen verplaatsen, met die in de Cloud (of daar onderling) met elkaar willen verbinden blijken de standaard mogelijkheden vaak ontoereikend. Maatwerk is vaak onvermijdelijk. Ook hiervoor heeft de Cloud natuurlijk een ‘oplossing’. Serverless-diensten (ontwikkeldiensten waarvan u gebruik kunt maken en niet eens een server nodig heeft) waarmee u ogenschijnlijk alles met gemak aan elkaar knoopt.

De realiteit echter is anders, deze ‘standaard’ integratie vergt een controle over allerlei facetten van applicaties die we lang niet altijd hebben. Niet alle Cloud omgevingen kennen een goeie scheiding tussen ontwikkel-, test- en productieomgevingen. En overzicht is lang niet altijd duidelijk. Wie heeft wat waar gemaakt, en waarom, welke versie is het en welke afhankelijkheden zijn er? Meer dan eens is het overzicht uiteindelijk zoek en zijn ook de kosten niet zoals we dachten, bij maatwerk in de Cloud zijn de kosten vaak aanzienlijk hoger. Hoger zelfs dan traditioneel.  

Zelf controle? Of toch vendor lock-in? 

Het grootste gevaar welk op de loer ligt, is vaak zelden direct duidelijk. Bij het gebruik van de Cloud geeft u nagenoeg alles uit handen aan het beleid van de Cloud provider. Denk hierbij aan de applicaties, databases, toegang, beveiliging maar ook integratie met eigen (on-premises) systemen. Dit gaat prima zolang de neuzen één kant op wijzen, maar wat als uw belangen niet meer overeenstemmen met die van de Cloud provider? U wil of moet (bijv. naar aanleiding van een aanbesteding) uw systemen verplaatsen. Naar een andere leverancier of misschien wel ‘terug’ naar on-premises. Kan dat zomaar? Het antwoord is helaas: neen!  

U zult zeggen, maar ik kan toch zeker mijn database bij zowel Microsoft als Google in de Cloud plaatsen. Dat klopt zeker. Dit soort zaken lukt over het algemeen zeker. Ook komt het met regelmaat voor dat een grote Cloud provider aangeeft een door u gekozen tool niet langer te ondersteunen. Ook dan heeft u geen keuze en zal u over moeten stappen naar een andere oplossing of provider. Maar zeker wanneer u maatwerk bent gaan maken en gebruik hebt gemaakt van aanlokkelijke server-less ontwikkel mogelijkheden als Microsoft LogicApps, AppMesh, Dell Boomi of soortgelijke. Want dan is de kans groot dat u tegen een vendor lock-in aanloopt.   

De applicatie of oplossing die u gemaakt heeft in de Cloud bij de ene provider laat zich simpelweg niet verplaatsen naar een andere. LogicApps werkt bijvoorbeeld alleen binnen Microsoft Azure, niet in Amazon of Google. U zult u werk opnieuw moeten doen op een ander platform, met net andere techniek en mogelijk van een andere partij. Een facet welke voor organisaties onwenselijk is. Investeringen die u gedaan heeft in techniek, mensen en oplossingen zijn er om uw eigen bedrijfsprocessen langdurig te ondersteunen. Niet om wanneer een Cloud Provider van strategie of inzicht wijzigt opnieuw te moeten gaan beginnen. Waarschijnlijk zijn uw investeringen in de applicaties en zeker de integratie hiervan met andere systemen voor een groot deel voor niets geweest.  

Alleen benaderbaar met internet. 

Tegenwoordig is er altijd wel internet in de buurt. Maar stel: je werkt thuis en bent druk bezig met een belangrijke aanvraag. Wat als uw internet door bijvoorbeeld stroomuitval ineens weg valt? Als een aanvraag net verzonden is of je was een groot bestand aan het toevoegen aan de Cloud. Dan kan het zo maar zijn dat na het herstel van uw internet, toch niet alles van de laatste versie is opgeslagen. Auto save lost dat wellicht op. Wanneer we veel systemen in de Cloud gaan plaatsen echter, hebben we integratie tussen die systemen nodig. Ook deze is afhankelijk van internet.  

Uw ‘oude’ on-premises SAP-omgeving kan ook niet meer bij die belangrijke database! Kan ook niet meer bij uw CRM of boekhoud pakket; u kunt uw werk niet meer doen. Een tweede internet-leverancier dan zult u zeggen. Dat lost het een en ander op, geeft extra kosten uiteraard, maar helpt lang niet altijd.  

Veel storingen komen ook bij de Cloud providers zelf voor. Cloud platformen hebben uitgebreide systemen om rechten en abonnementen te beheren. Meer dan eens treden juist daar problemen op. Applicaties in de Cloud mogen even niet bij databases, database-servers niet bij harde schijven, regio’s zijn tijdelijk onbereikbaar, u kunt even niet inloggen. Er zijn tal van oorzaken. Er wordt dan met man en macht gewerkt door de Cloud providers om de zaak weer up & running te krijgen, maar tussentijds is toch het resultaat: u kunt uw werk niet doen. 

Is dat werkelijkheid?  

Ja! Het gebeurt bijna wekelijks bij alle grote providers, inclusief Amazon, Google of Microsoft. Er doen zich regelmatig bepaalde storingen voor. Dit wordt uiteindelijk natuurlijk opgelost, maar organisaties konden daardoor uren en afgelopen jaar in een paar gevallen zelfs dagen niet werken. Ook is het de laatste jaren meer dan eens voorgekomen dat providers diverse diensten in de ijskast hebben gezet en organisaties ineens worden geconfronteerd met het opnieuw ontwikkelen van applicaties, koppelingen en oplossingen. Het is niet voor niets dat recent nog de Nederlandse ziekenhuizen aan de alarmbel zijn gaan hangen en de onaflatende druk om alles maar naar de Cloud brengen, een halt willen toeroepen. (Zie Financieel Dagblad 12 november 2019). De belangen van de Cloud providers en die van de eigen organisaties zijn uiteindelijk toch echt niet dezelfde. 

cloud advies

Ons advies 

Geen Cloud? 

Betekent dit dat wij afraden naar de Cloud te gaan? Nee, geenszins. De Cloud heeft fantastische mogelijkheden en kan uw organisatie zeker ontzorgen. Maar blijf goed nadenken over wat we wel en niet in de Cloud moeten (willen) doen. De heilige graal bestaat niet en er zijn facetten waar organisaties soms pas achter komen als het te laat is en er geen weg (of alleen een kostbare) weg terug is. Het is goed te dromen en mooie nieuwe technologieën te omarmen, maar houdt de voeten veilig op de grond. Cloud of niet, het is geen doel op zich, maar een middel die onze organisatie moet faciliteren bij het werk wat wij moeten doen. 

 
Voorkom een vendor lock-in 

Dat klinkt misschien niet makkelijk omdat je wel graag de Clouddiensten wilt gebruiken; het biedt voordelen, het is makkelijk. Daar kunt u ook zeker gebruik van maken, maar gelijktijdig kunt u uzelf ook beschermen door de juiste keuzes te maken en niet ‘blind’ alles in de Cloud te zetten. Zou mijn infrastructuur in de Cloud, veiliger, beter of goedkoper zijn dan in eigen beheer? Ja? Dan is Cloud natuurlijk een goede keuze. Heeft u behoefte aan bekende Cloud applicaties als Office365, Salesforce etc.? Cloud biedt veel goede mogelijkheden. Heb ik een eigen applicatie in de Cloud nodig of wil ik de eigen bedrijfsprocessen optimaliseren en data en processen tussen uitwisselen tussen applicaties, systemen en organisaties? Maak dan nog even pas op de plaats.  

Vaak kiezen we hier eigenlijk voor het gemak die de online tools ogenschijnlijk bieden, maar verbinden die tools ons onlosmakelijk met één specifieke Cloud provider. Dit terwijl we ook platformen zouden kunnen inzetten met nog veel krachtigere mogelijkheden, die met soortgelijk gemak laten ontwikkelen en WEL verplaatsbaar of vervangbaar zijn.  

iTrajectum heeft een eigen ESB ‘Enterprise Service bus’ platform genaamd: Easy bus. Een platform waarmee uw organisatie eenvoudig koppelingen kan realiseren en beheren. Easy bus is niet afhankelijk van een specifieke hostingpartij. Het platform functioneert naar wens in de Cloud, on-premises of, het beste van beide werelden; hybride. 

Altijd bij je data kunnen hybride 

Door een hybride systeem (dus zowel lokaal als in de Cloud), kunnen systemen en applicaties worden gepositioneerd waar dit het meest zinnig is. Hetzij in de Cloud, hetzij on-premises. Zo kan altijd gekozen worden voor de meest gepaste/meest logische locatie, zonder dat in mogelijkheden te beperken. On-premises zodat u systemen welke u omwille van veilig of kosten binnen de eigen muren plaatst of waar u niet buiten kunt wanneer internet uitvalt. Maar ook in de Cloud, omdat u nu eenmaal ook erg nuttige zaken in de Cloud wilt gebruiken. Uw organisatie heeft met Easy bus veel minder last van verstoringen, onderhoud of wijzigingen bij externe partijen. Daarnaast heeft u altijd maximale controle over de data en processen.  

Klik en klaar! 

De Cloud is erg eenvoudig omdat vooral infrastructuur zo snel en gemakkelijk te realiseren is. Het lijkt vaak de meest simpele en kostenbesparende oplossing.  Zo klikt u eenvoudig een firewall erbij, klikt een gewenste server aan.  Doordat dit zo eenvoudig toe te passen is, is het natuurlijk verleidelijk om ook maatwerk ontwikkeling en integratie op gelijke wijze uit te voeren, maar zo vergroot u de kans in een vendor lock-in te werken.  
Dit soort koppelingen kunnen niet van de ene omgeving in een andere worden geplaatst en wanneer we er objectief naar kijken, wordt deze keuze vooral gedreven door het gebruiksgemak ten opzicht van klassieke ontwikkelwerkzaamheden. U weet nu dat u zowel controle kunt behouden over eigen processen en planning, controle over de omgeving (on-premises en/of Cloud). Maar ook volledige regie kunt behouden. U bepaalt wanneer werkzaamheden worden gedaan, welk versie u van welke koppeling in gebruik wil houden en wanneer u overschakelt van provider. Of zelfs naar of van Easy bus overschakelt. Krachtig, volledige controle,  
maar wel met hetzelfde gemak en snelheid als die we inmiddels gewend zijn van de Cloud-applicaties.  
Visual design & development, low-coding, procesbewaking. Het complete pakket.  

Creëer overzicht, flexibiliteit, controle en bespaar met het ESB platform van iTrajectum! 

Met het gebruiken van het Easy bus platform is het verwerken, versturen en ontvangen van data veiliger, sneller en efficiënter. De kwaliteit is constant en de hoeveelheid benodigde handmatige handelingen nemen af. U kunt snel anticiperen op wensen vanuit de business of nieuwe regelgeving. Vandaag de dag nog denken veel organisaties nog steeds dat het kiezen voor een ESB ook direct een ‘enterprise’ prijsniveau met zich meebrengt.  
Dit is verleden tijd met behulp van het door iTrajectum gecreëerde Enterprise Service Bus platform: Easy bus.  
Voor organisaties van alle soorten en maten is er al een passende mogelijkheid. En in het merendeel van de gevallen bespaart men zelfs aanzienlijk ten opzichten van de traditionele ontwikkel- en beheerwerkzaamheden  

Nieuwsgierig naar wat Easy bus voor u kan betekenen? Download dan gratis de onderstaande whitepapers! 

Whitepaper – De evolutie van systeemintegratie
Whitepaper – AVG en Easy bus 

Of neem vrijblijvend contact op via
Telefoon: 030-6662 517
E-mail: info@iTrajectum.nl