ESB voor MKB

Een ESB (Enterprise Service Bus), vooral bedoeld voor overheidsinstanties of grote private bedrijven met een publieke functie? Dat was voorheen misschien het geval vanwege de toch wel flinke investering die een ESB vroeg van organisaties. Voor MKB-bedrijven die op zoek waren naar een vorm van automatiseren was het dan ook minder interessant en rendabel om voor deze oplossing te kiezen. De ESB-architectuur is inmiddels volwassen, vele koppelingen tussen verschillende systemen bestaan al en de kosten zijn fors gedaald. En daar is het MKB blij mee, want een ESB is vandaag de dag ook financieel binnen handbereik voor kleine en middelgrote bedrijven. Een goede ontwikkeling; de groeiende digitalisering en de vraag naar automatisering stelt namelijk ook het MKB voor diverse digitale vraagstukken. MKB-bedrijven uit diverse branches werken namelijk al gauw met meerdere interne en externe systemen, die niet zomaar met elkaar gegevens uitwisselen. Externe partijen, zoals leveranciers, werken op hun beurt weer met eigen systemen. Om zo efficiënt mogelijk te werken, willen bedrijven hier ook mee verbinden, bijvoorbeeld met een voorraadsysteem van een leverancier van halffabricaten. Of een webshop die met ‘dropshipment’ werkt en sterk afhankelijk is van actuele voorraden van leveranciers.

Automatisering

Moderne bedrijven die zowel vanuit kantoor als huis opereren, werken in de regel met verschillende digitale bedrijfsprocessen. Diverse systemen zorgen ervoor dat deze processen soepel verlopen. Denk bijvoorbeeld aan een boekhoudpakket, voorraadbeheer of (e-)facturatiesysteem. Een mooie ontwikkeling die groeiende digitalisering, want bedrijven willen maar al te graag papierloos werken. Zeker wanneer er sprake is van een groei, zal de vraag naar digitaliseren van processen sterk toenemen. Niet alleen vanwege efficiëntie, maar ook om niet achter te raken op concurrenten. Helaas brengt de groeiende vraag naar digitalisering ook problemen met zich mee. De softwaresystemen werken afzonderlijk vaak uitstekend, maar de communicatie tussen de systemen is een pijnpunt waar de schoen wringt. Elk systeem spreekt een eigen taal en laat zich niet gemakkelijk koppelen met andere systemen. Om zo efficiënt mogelijk te werken, willen we deze systemen wel degelijk met elkaar verbinden. Niet in de laatste plaats vanwege de enorme tijd- en kostenbesparing die dat oplevert. Handmatig gegevens van het ene naar het andere systeem overzetten is een tijdrovend, duur proces. En ook nog eens behoorlijk foutgevoelig. Deze handelingen willen we dus automatiseren, en dat is precies waar een ESB in beeld komt.

Automatiseren met een ESB

Automatisering met een ESB is verreweg de beste methode om deze verschillende systemen met elkaar te laten communiceren. Deze integratietechniek fungeert als een soort stekkerdoos waar we al die verschillende systemen op aansluiten, zodat de communicatie soepel en veilig verloopt.. Een ESB combineert data uit verschillende systemen en transporteert deze naar alle gewenste systemen. Indien nodig wordt er onderweg een vertaalslag gemaakt.

Welke systemen een ESB precies koppelt, verschilt natuurlijk per bedrijf. In een later stadium extra systemen toevoegen is trouwens geen probleem. Een ESB is uiterst flexibel en leent zich uitstekend om nieuwe systemen aan toe te voegen. Een stekkerdoos zonder een vast aantal aansluitpunten, maar één die gewoon meegroeit met bedrijven.

ESB Easybus: gebruiksvriendelijk en overzichtelijk

Geen bedrijf is hetzelfde en dat geldt ook voor de manier waarop een ESB is ontwikkeld. Bij iTrajectum begrijpen we als geen ander dat de complexe ESB-software toegankelijk en eenvoudig in gebruik moet zijn voor de mensen die ermee werken. Vanuit die behoefte hebben wij een eigen ESB ontwikkeld: Easy bus. Net als vergelijkbare ESB’s koppelt Easy bus al uw softwaresystemen, maar onderscheidt zich ook op een aantal gebieden. Eén van de bijzondere aspecten van de ESB die wij aanbieden, zit in de mogelijkheid om als bedrijf zelf volledig de controle te houden op alle bedrijfsprocessen die een ESB aanstuurt. Dit is mogelijk dankzij de zeer gebruiksvriendelijke ontwikkel- en beheeromgeving. Na een korte implementatietijd zit voor ons het grootste deel erop en kunt u zelf aan de slag. Volg één van de opleidingen die iTrajectum aanbiedt en Easy bus kent weinig geheimen meer. Met deze nieuwe kennis koppelt uw bedrijf eenvoudig zelf nieuwe systemen in de ontwikkelomgeving en volgt u alle processen nauwlettend in de uitgebreide beheeromgeving. Zelf het heft in eigen hand nemen scheelt niet alleen ontwikkel- en beheerkosten, maar geeft uw bedrijf de mogelijkheid direct te reageren op veranderingen. Wilt u zich als bedrijf alleen focussen op de ‘core business’? Dan is het ook mogelijk dat iTrajectum het ontwikkelen en beheren uit handen neemt.

Meer weten over de verschillende opleidingsmogelijkheden die wij aanbieden? Bekijk hier de opleidingsmogelijkheden. 

Vrijwel alle systemen zijn aan te sluiten op een ESB. Hieronder enkele voorbeelden:
– Facturatie (ook E-facturatie);
– Boekhoudpakketten;
– Clouddiensten;
– Office365: integratie SharePoint en OneDrive for Business;
– Azure Cloud;
– Ordersysteem;
– Webshop CMS, zoals Magento 2;ERP, MES, PLM, CAD en Power-BI systemen;Systemen van externe partijen, bijvoorbeeld voorraadsysteem van een leverancier;Databases, webservices (cloud) en nog veel meer.

Benieuwd naar de mogelijkheden van de veelzijdige ESB van iTrajectum: ‘Easy bus’?
Bekijk de overige informatie op onze website of vraag vrijblijvend informatie aan.

Lees meer in de whitepaper – Systeemintegratie

De integratie evolutie van het begin tot aan de Enterprise Service Bus (ESB)

“Nadat wij de Enterprise Service bus (Easy bus) aan ons it-landschap hebben toegevoegd, sluiten onze systemen veel beter op elkaar aan. Hierdoor zijn de handmatige handelingen met ruim 40% afgenomen.

Jaarlijks groeit ons bedrijf en gelukkig groeit de Easy bus ESB probleemloos met ons mee. “

Nieuwsgierig naar wat Easy bus voor u kan betekenen?

Neem gerust vrijblijvend contact op via: 085-8770566 info@iTrajectum.nl.